Material educatiu

Recursos educatius de ciències

El repte d’ensenyar és cada vegada més gran. Conseqüentment, disposar de material educatiu amb un bon equilibri entre ensenyament i diversió es un complement didàctic aconsellable per acompanyar els tallers i les activitats del Zoo del Pirineu.

Per aquesta raó el nostre departament educatiu ha creat uns recursos educatius que ajuden a estructurar la informació i motiven als estudiants a aplicar els coneixements adquirits durant els tallers en la vida real.

Dossiers i fitxes per descarregar

Egagròpiles

Plomes

Tot el material educatiu que acompanya els tallers és gratuït i el docent pot decidir si el vol incorporar com a recurs didàctic per reforçar el que s’ha après durant l’activitat o no.

El material educatiu del Zoo del Pirineu està desenvolupat en estreta cooperació amb la Direcció General de Medi Ambient. El seu objectiu és donar una eina útil als professors i docents de Catalunya. En primer lloc cal destacar que els dossiers cobreixen els temes del pla oficial d’educació de cada grau. També són una ajuda per l’alumne per ordenar la informació rebuda durant els tallers. I finalment però no menys important: motiven als estudiants a aplicar les coses apreses en la vida real.

Es revisen anualment.

Dossiers educatius

Trobareu un exemple d’una fitxa de cada dossier pels alumnes per descarregar. També adjuntem el dossier complet amb la sol·lució pels docents. Podeu demanar el dossier pels alumnes una vegada hagueu comfirmat la contractació del/s taller/s del Zoo del Pirineu.

En el cas que sí ens demaneu el dossier us l’enviarem en format digital. El podreu descarregar i imprimir pels vostres alumnes.

No obstant això, els drets d’impressió d’aquest material educatiu estan reservats i el seu ús es permet exclusivament com a material complementari als tallers desenvolupats per la Fundació Zoo del Pirineu.

Dossier per a educació infantil

Dossier per a educació primària – cicle inicial

Dossier per a educació primària – cicle mitjà

Dossier per a educació primària – cicle superior

Egagròpiles

Si ho desitgeu, el dia de l’activitat podem portar material complementari. Aquest ajuda a seguir treballant el tema des d’un punt de vista diferent i afegeix un aspecte científic a l’aprenentatge. El material complementari és gratuït.

Què és una egagròpila?

L’egagròpila és una bola de pèl o de plomes que escupen les aus rapinyaires cada dia. Si estudiem les egagròpiles podem identificar de quins animals s’alimenta l’ocell. Per exemple, hi trobem parts de la seva presa com:

– Ossos
– Espines
– Ales d’insectes
– etc.

Per tant: si voleu fer un taller interessant i didàctic amb els alumnes que reflecteix la biodiversitat, l’estudi de les egagròpiles és una activitat molt recomanable. A més explica intuitivament el funcionament de la xarxa tròfica. Les egagròpiles que us portarem si ho desitgeu seran:

  • Egagròpila de duc amb restes d’un conill
  • Egagròpila d’òliba amb restes de ratolins
  • Egagròpila d’àguila amb restes d’un mamífer
  • Egagròpila de falcó amb restes d’una au

A més, en el cas que vulgueu acompanyar el taller amb un dossier corresponent a l’edat dels alumnes us l’enviarem en format digital.

Plomes

Què permet volar als ocells? El tret morfològic més destacable són les plomes. Les seves característiques són úniques: sobretot són lleugeres però resistents, també proporcionen escalfor i protecció pels ocells. I el més important: són tan diferents l’una de l’altra! L’estudi de les plomes és una activitat molt interessant pels alumnes que pot fer el/la docent posteriorment a les activitats amb l’equip del Zoo del Pirineu. Recomanem analitzar:

  • Estructura general de les plomes
  • Varietat de textures de les plomes segons l’estil de vida dels ocells
  • Classificació de les plomes segons la seva posició i propòsit

Pel tal de poder dur a terme aquest taller a classe us portarem una varietat de plomes de diverses espècies quan fem l’activitat amb la vostra escola. Per contrastar i entendre els hàbits i estil de vida de les aus, us donarem plomes cobertores, remeres i timoneres, així com plomissol.

Aquest taller posterior sobre plomes pot anar acompanyat d’un dossier que guiarà als alumnes i al/a la docent durant la part pràctica de l’activitat.

Tallers amb animals per les escoles

Els tallers amb animals salvatges són únics a nivell estatal.
Per aquesta raó la Fundació Zoo del Pirineu
ha desenvolupat material educatiu que ajuda
tant al professor com a l’estudiant a ordenar
la informació adquirida al llarg de les activitats.

També es pot ampliar amb recursos i
tallers específics que aprofundeixen l’après
d’una manera interactiva i il·lustrativa.