Requisits de l’espai

Requisits de l'espai

Quins són els requisits de l’espai on es portarà a terme l’activitat amb animals? I hi ha altres circumstàncies que cal tenir en compte? En aquesta guia aclarirem els punts següents:

Si necessiteu més informació si us plau consulteu la informació general.

El Zoo del Pirineu té un permís explícit de la Direcció General de Polítiques Mediambientals per fer tallers amb animals a les escoles i en cases de colònies d’arreu de Catalunya.

Requisits de l’espai

Les activitats amb animals es duen a terme en espais tancats. Els animals que participen en les activitats són exemplars que no poden tornar a la natura i el nostre compromís amb la Direcció General del Medi Natural és que hem d’evitar qualsevol possibilitat de fuga. Es per aquesta raó que desgraciadament no és possible fer els tallers ni al pati ni en cap altre lloc a l’aire lliure.

A l’escola

Si es fan activitats en un centre educatiu els requisits d’espai són mínims. Els tallers es poden desenvolupar a l’aula habitual dels alumnes o al gimnàs del centre.

A l’aula habitual dels alumnes

Requisits de l'espai

És recomanable apartar les taules i formar una U amb les cadires on estaran asseguts als alumnes.

Els alumnes poden estar asseguts a la seva taula habitual.

Si no hi ha prou espai a l’aula o el protocol del centre no ho permet, els alumnes poden estar asseguts a la seva taula habitual durant els tallers amb animals a l’escola.

Una nena acaricia ànec.

En el cas que es facin diverses actuacions el mateix dia cal calcular 10 minuts entre una activitat i l’altra per poder desplaçar els animals d’una aula a l’altra.

Una nena dona de menjar a un mussol amb pinces desinfectades.

Quan es fan diverses actuacions el mateix dia, cada classe disposarà de material propi prèviament desinfectat.

Taller al gimnàs

Requisits de l'espai a l'escola

Per assegurar el benestar dels animals i complir amb els requisits de les mesures preventives de la COVID-19, a cada taller només pot participar 1 classe o un màxim de 25 alumnes.

És recomanable que els alumnes puguin estar asseguts en bancs. Els proporcina més comoditat i a l’equip del Zoo del Pirineu li facilita el moment d’apropar els animals als alumnes.

Roll-ups separen espai òpticament.

No és necessari disposar d’un espai separat per allotjar els animals, l’equip del Zoo del Pirineu porta uns roll-ups que proporcionen als animals l’espai de tranquil·litat que necessiten.

Taller es pot fer al gimnàs.

Si es fan diversos tallers el mateix dia per diferents grups classe, l’equip del Zoo del Pirineu es farà càrrec de desinfectar tot el material i les superfícies que toquen els alumnes entre una activitat i l’altra.

En casa de colònies

Igual que passa amb les escoles, també en cases de colònies és imprescindible disposar d’un lloc tancat per complir amb els requisits de l’espai per fer l’activitat amb animals salvatges. Aquest pot ser una sala comuna o simplement una aula prou gran perquè els nens i les nenes es puguin asseure còmodament.

Espai pels animals durant els tallers amb fauna

Requisits de l'espai per deixar els animals durant l'activitat.

Cal que a l’aula hi hagi un espai d’uns 2m² per deixar els animals.

L’aula durant l’activitat.

Espai pels animals.

L’espai on es deixen els animals durant l’activitat.

Espai queda net després de l'activitat.

L’equip del Zoo del Pirineu neteja l’espai del taller després de l’última activitat.

Funcionament dels tallers amb animals

Preparació prèvia

Uns 15 minuts abans de començar l’activitat arriba la furgoneta del Zoo del Pirineu al centre educatiu. L’equip del Zoo del Pirineu descarrega els animals en un espai dins l’aula o al gimnàs. Prepara les cadires o els bancs segons s’hagi acordat amb el docent responsable de la classe. Els alumnes poden estar dins de l’aula durant aquest temps o sortir al pati, segons decideixi el/la docent. Els alumnes es netegen les mans amb gel desinfectant o amb aigua i sabó.

Taller

S’expliquen les normes i comença l’activitat.

L’equip del Zoo del Pirineu és estricte pel que fa el compliment de les normes per assegurar el benestar dels animals, un comportament atent i el respecte mutu entre els alumnes de cada classe.

Feines posteriors

Al final de l’activitat és imprescindible que tots els alumnes i el docent es rentin les mans amb aigua i sabó. L’equip del Zoo del Pirineu es compromet a dedicar 10 minuts a l’aula o al gimnàs per retornar-ho tot a l’estat previ al taller.

Protocol de seguretat per la COVID-19

A l’enllaç següent es troba el protocol de seguretat de la Fundació Zoo del Pirineu per combatre la COVID-19 a les escoles que regula les activitats i els tallers.

Aparcament

Per poder dur a terme els tallers amb animals a l’escola és important aclarir prèviament el tema de l’aparcament. El cotxe del Zoo del Pirineu (Dacia Dokker) s’hauria d’aparcar el més a prop possible del centre educatiu; preferentment a dins de l’espai de l’escola.

Si no és possible cal que ens aviseu amb antelació de:

  • On es podrà aparcar el cotxe el dia de l’activitat per descarregar els animals i portar-los al lloc de l’activitat.
  • Aparcament on es podrà estacionar el vehícle durant l’activitat.
  • Assegurar l’espai per tornar a apropar el cotxe a l’entrada del centre una vegada acabada l’última activitat per carregar els animals i el material.

Els tallers amb animals estan dissenyats
de manera que comporten el mínim esforç possible
pel docent o per la casa de colònies.
Al mateix temps també asseguren la seguretat dels alumnes
i per igual el benestar dels animals.