No ens cal veure un animal per saber que hi és! Això passa amb el senglar, el cabirol i molts altres. Fins i tot podem saber que hi ha hagut una baralla entre dues espècies d’ocell sense haver-la ni sentit. Es tracta de tenir els ulls ben oberts i saber llegir les pistes que ens deixen. El taller de rastres ens obrirà els sentits als secrets de la natura.
Tot seguint un curt itinerari a dins del bosc, els alumnes trobaran els rastres que els explicaran tot el que hi passa quan les persones no hi som.
Funcionament del taller de rastres «Segueix-me la pista»
Cada alumne rep una foto d’un animal. Entre tots els participants s’identifiquen els animals de les fotos.
L’educador presentarà el material que acompanya el taller de rastres. Entre aquest material es troben:
- Banyes
- Plomes
- Egagròpiles
- Petjades
Els participants relacionen quin rastre pertany a quin animal i s’introdueix el concepte de presa, depredador i carronyaire.
Posteriorment el grup anirà passejant pel bosc i trobarà els rastres dels animals salvatges que han identificat prèviament. L’educador guiarà els alumnes per interpretar correctament els fets que han succeït al lloc on es troba cada rastre.
Valor educatiu
Els alumnes es sensibilitzaran a l’omnipresència de la fauna silvestre al nostre entorn. Sovint el soroll que fem allunya els animals: passegem pel bosc i no en veiem cap. El taller de rastres «Seguiex-me la pista» obrirà els ulls dels joves al món dels animals que comparteixen el medi natural amb nosaltres.
A més, els nens i les nenes de primària entendran el concepte de xarxa tròfica, que molt sovint perceben com un esquema difícil de captar.
La Història del Pau
L’altre dia vaig rebre una trucada d’una mare. Es queixava del seu fill. Després de la visita al Zoo del Pirineu el Pau es va entusiasmar per la natura. Va demanar un llibre sobre com seguir els rastres dels animals i el va estudiar durant uns dies.
Ara cada cap de setmana demana que la seva familia explori l’entorn de la seva ciutat en cerca de pinyes rossegades per ratolins, plomes i altres senyals que deixen els animals.
Es notava que la mare estava somrient mentre explicava que quan passegen pel bosc el Pau els demana que no facin gaire soroll per no espantar els animals. Han dedicat un espai de casa seva pels petits tresors que troben durant les excursions.
Per tant he d’advertir que l’excursió escolar al Zoo del Pirineu pot canviar els interessos del vostre fill o filla. L’efecte els pot separar per una estona de la pantalla i com a conseqüència pot requerir més temps per part dels pares. Això sí, només si volen recolzar els seus fills en els seus nous interessos i passar temps de qualitat amb ells.
Oferta educativa completa per a educació primària
Torneu a la pàgina amb tots els tallers en el Zoo del Pirineu que oferim per l’educació primària.
Consulteu Informació general per aclarir tots els dubtes.
El taller de rastres per a primària
és una activitat complementaria molt recomanable.
Treballa la temàtica de la biodiversitat
des d’un punt de vista diferent i ensenya als alumnes
el respecte cap a la vida salvatge. Ens envolta,
tot i que no sempre la podem veure.
A més, el taller dona una excel·lent oportunitat per
repassar el coneixement adquirit al llarg d’altres activitats al parc.